Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2017

Ξημερώνει / Le Jour se Leve (1939) του Marcel Carné

Αποτέλεσμα εικόναςΣκηνοθεσία: Marcel Carné | Σενάριο: Jacques Viot, Jacques Prévert Ηθοποιοί: Jean Gabin, Jacqueline Laurent, Arletty, Mady Berry, René Génin
Ο Φρανσουά, ένας κατά τα άλλα συμπαθητικός εργάτης, σκοτώνει τον Βαλεντίν εν ψυχρώ με πιστόλι. Κλειδώνεται μέσα στο δωμάτιο του κι ανακαλεί τις μνήμες που τον οδήγησαν στον φόνο. Όλα ξεκινούν όταν γνώρισε την νεαρή Φρανσουάζ κι ερωτεύτηκαν. Αλλά η Φρανσουάζ ήταν δίπλα στον μακιαβιελικό Βαλεντίν, έναν εκπαιδευτή σκύλων. 


Το ύφος του Γάλλου Καρνέ χαρακτηρίζει μία κυνική διάθεση και ένα πεσιμιστικό πνεύμα. Οι ήρωές του ανήκουν ως επί το πλείστον στο «σινάφι» του υπόκοσμου και το «Ξημερώνει» αποτελεί μαζί με το «Λιμάνι των απόκληρων», τις καλύτερες ταινίες του. Το «Ξημερώνει» που γνώρισε και εμπορική επιτυχία, περιγράφει τον άτυχο έρωτα μεταξύ μιας ανθοπώλιδας κι ενός ταχυδακτυλουργού που βρίσκει θλιβερό τέλος, αποκλεισμένος από την αστυνομία, στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου. Το αίσθημα της υπαρξιακής αλλοτρίωσης και η αυστηρή κλειστοφοβική ατμόσφαιρα της ταινίας, προεξοφλούν και τη μορφή του μετέπειτα φιλμ νουάρ.
https://openload.co/f/HsBgLPLF7ek/Daybreak_1939_480p_BluRay_mSD.mp4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου