Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2017

Οι Υπέροχοι Άμπερσονς / The Magnificent Ambersons (1942)του Orson Welles

The Magnificent Ambersons (1942) Tainies Online Greeks Subs Oi Liwmenoi
Διακρίσεις: 1943 Υποψήφια για 4 ΟΣΚΑΡ (Agnes Moorehead, Best Art Direction, Best Cinematography, Best Picture) Διάρκεια: 88' Παραγωγή:ΗΠΑ Παίζουν: Τζόζεφ Κότεν, Ντολόρες Κοστέλο, Αν Μπάξτερ, Τιμ Χολτ, Πέι Κόλινς, Ανιλες Μολυρχεντ Σκηνοθέτης: Όρσον Ουέλς

Ο Όρσον Ουέλς κατάφερε κάτι που μόνο οι μεγάλοι καλλιτέχνες καταφέρνουν. Μετά το βάρος της μεγαλειώδους επιτυχίας του Πολίτη Κέιν (1941), σκηνοθετικού ντεμπούτου της μεγάλης αυτής προσωπικότητας, ο Ουέλς συγκλονίζει τους πάντες με τους Υπέροχους Άμπερσονς. Πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική ταινία από την προηγούμενη και όσον αφορά στο στιλ, και όσον αφορά στη δομή. Ο Ουέλς δεν εμφανίζεται στην ταινία, αλλά η φωνή του οργανώνει, με εντυπωσιακό τρόπο, την ιστορία της, που διαδραματίζεται στο εντυπωσιακό αρχοντικό της οικογένειας Άμπερσον. 

Η πανέμορφη οικοδέσποινα Ιζαμπέλ (Ντολόρες Κοστέλο), όταν προσβάλλεται δημοσίως από τον φίλο της Γιουτζίν (Τζόζεφ Κότεν), διαλύει τη σχέση της και παντρεύεται τον «άχρωμο» Γουίλμπορ. Οι γείτονες, βλέποντας ότι η Ιζαμπέλ δεν αγαπά τον Γουίλμπορ, είναι σίγουροι ότι ο γιος της Τζορτζ θα βγει κακομαθημένος. Όταν, χρόνια αργότερα, ο Τζορτζ επιστρέφει σπίτι μετά τις σπουδές του, βλέπει τον Γιουτζίν, πλούσιο και χήρο πλέον μεγαλέμπορο αυτοκινήτων, να προσπαθεί να προσεγγίσει ξανά τη μητέρα του. Αυτή, αρχικά αρνείται, αλλά όταν ο Γουίλμπορ πεθαίνει, σταδιακά αλλάζει γνώμη και γίνεται πιο δεκτική. Ο Τζορτζ, όμως, δεν θα το δεχτεί και το πείσμα του θα προκαλέσει μια σειρά ανεπανόρθωτων παρεξηγήσεων και δυσάρεστων συμβάντων. Ουέλς καταφέρνει να δώσει με εξαιρετικό τρόπο το ρόλο του κακού, όχι σε ένα χαρακτήρα (αυτόν του Τζορτζ), αλλά στην απροσδιόριστη έννοια της «προόδου». Όσο η εποχή της κυριαρχίας των αυτοκινητοβιομηχανιών εδραιώνεται, η κομψή και απομονωμένη εικόνα της μπουρζουαζίας που αντικατοπτρίζεται στην οικογένεια των Άμπερσον σβήνει, και τελικά εξαφανίζεται.

Μία άλλη πολύ καλή ταινία του μεγαλοφυούς Όρσον Ουέλς, που γύρισε αμέσως μετά τον «Πολίτη Κέιν», βασισμένη σε βιβλίο του Μπουθ Τάργκινγκτον, με έντονα μυθιστορηματικά και ρομαντικά στοιχεία, αν και διακατέχεται από ένα αίσθημα πίκρας. Χρονικό της παρακμής μιας αριστοκρατικής οικογένειας και της ανόδου της νέας αστικής τάξης σε μια αμερικάνικη κωμόπολη στα τέλη του 19ου αιώνα. Η αρχική ταινία είχε διάρκεια 131 λεπτά, όμως οι παραγωγοί διέταξαν τον μοντέρ να την κόψει κι έτσι έμειναν μόνο 88 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου