Κυριακή, 6 Αυγούστου 2017

Ημερολόγιο ενός Σκανδάλου / Notes on a Scandal (2006)του Richard Eyre

Notes on a Scandal (2006) Tainies Online Greeks Subs Oi Liwmenoi
Notes on a Scandal. Βρετανία, 2006. Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Εϊρ. Σενάριο: Πάτρικ Μάρμπερ, από μυθ. της Ζόε Χέλερ. Ηθοποιοί: Κέιτ Μπλάνσετ, Τζούντι Ντεντς, Αντριου Σίμπσον, Μπιλ Νάιγκι. 92 λεπτά.


Η Σέμπα, νέοδιορισθείσα καθηγήτρια καλλιτεχνικών, συνάπτει σχέση με ένα δεκαπεντάχρονο μαθητή της. Η Μπάρμπαρα, μια μεγαλύτερη συνάδελφός της, απειλεί ότι θα αποκαλύψει το σκάνδαλο καταστρέφοντας την οικογένειά της. Η τελευταία όμως κινείται βάσει μιας αρρωστημένης εμμονής και όχι ηθικής.
Ψυχολογικό δράμα που χειρίζεται τη γυναικεία αυτοκαταστροφικότητα με χειρουργική ακρίβεια και οξυδέρκεια. Απόλαυση η Τζούντι Ντεντς σε ένα ρόλο γραμμένο για εκείνη και μόνο. Υποψήφιο για τέσσερα Όσκαρ.


http://hdvid.tv/z31uj34ekl77.htmlΜια μεσήλικη, κυνική, με λεσβιακές τάσεις δασκάλα εκμεταλλεύεται το μυστικό που της εκμυστηρεύεται μια νεαρή συνάδελφός της -τη σχέση της μ' έναν 16χρονο μαθητή- για δικό της όφελος, σε μια ταινία με εξαιρετικές -υποψήφιες για Οσκαρ- ερμηνείες.
Ψυχολογικό δράμα, με κάποια στοιχεία θρίλερ, είναι η ταινία αυτή που ο Ρίτσαρντ Εϊρ σκηνοθέτησε, σε σενάριο του θεατρικού συγγραφέα Πάτρικ Μάρμπερ («Closer»), βασισμένο σ' ένα μυθιστόρημα της Ζόε Χέλερ. Το σκάνδαλο της ταινίας αναφέρεται στη σχέση ανάμεσα σε μια δασκάλα, τη Σίμπα, κι έναν 16χρονο μαθητή της. Σκάνδαλο που αρχικά αποτελεί επίκεντρο του ημερολογίου το οποίο κρατά η μεγαλύτερη σε ηλικία συνάδελφός της, Μπάρμπαρα, που είναι και η αφηγήτρια της ταινίας.
Αξονας της ιστορίας είναι η σχέση ανάμεσα στην Μπάρμπαρα και τη Σίμπα: η πρώτη, μοναχική, κυνική, καταπιεσμένη από τη γύρω της κοινωνία, ερωτευμένη κρυφά με τη Σίμπα, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί για λογαριασμό της την εκμυστήρευση της Σίμπα, ενώ η δεύτερη είναι μια παντρεμένη, κάπως αθώα και αυθόρμητη γυναίκα, που εξομολογείται στην Μπάρμπαρα τον έρωτά της για τον νεαρό, πιστεύοντας πως εκείνη είναι φίλη της. Γύρω τους κινούνται διάφορα άλλα πρόσωπα: ο 16χρονος μαθητής, που δεν είναι τόσο αθώος όσο φαίνεται, ο κατανοητικός δικηγόρος-σύζυγος της Σίμπα, με τα δύο έφηβα παιδιά τους, κι ένας άλλος συνάδελφός της, ερωτευμένος μαζί της. Πρόσωπα που ο Μάρμπερ αναπτύσσει όσο χρειάζονται στις απαιτήσεις της ιστορίας, με σωστούς, καλογραμμένους διαλόγους, πλέκοντας έντεχνα τις διάφορες καταστάσεις, έστω κι αν ορισμένες δεν έχουν την πρωτοτυπία που περιμένεις από τον συγγραφέα. Η σκηνοθεσία του Εϊρ δεν έχει την πρωτοτυπία που θα περίμενε κανείς από τον δημιουργό τού «The Ploughman's Lunch», καταφέρνει όμως να δημιουργήσει τον κατάλληλο ρυθμό, αφήνοντας χώρο στους ηθοποιούς να αναπτύξουν όσο το δυνατόν καλύτερα και πειστικά τους ρόλους τους, που είναι και το βασικό ατού της ταινίας. Με επικεφαλής την Τζούντι Ντεντς, που τονίζει τη μοναχική και ταυτόχρονα στριμμένη, κυνική, τερατώδη σ' ένα βαθμό, πλευρά τής Μπάρμπαρα, και την Κέιτ Μπλάνσετ να συνδυάζει την αθωότητα με τη σεξουαλικότητα του χαρακτήρα τής Σίμπα, ισορροπώντας σωστά την εξωτερική ηρεμία με την ένταση που της προκαλεί το ξαφνικό ερωτικό της πάθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου