Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2017

Τα Καλύτερα Χρόνια της Ζωής μας /The Best Years of Our Lives (1946) του William Wyler

The Best Years of Our Lives (1946) Tainies Online Greeks Subs Oi Liwmenoi
Η ταινία πραγματεύεται το πρόβλημα της επανένταξης τριών βετεράνων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην κοινωνία. Ο Αλ Στίβενσον (Φρέντρικ Μαρτς) επιστρέφει στην υψηλή του θέση στην τράπεζα αλλά του είναι δύσκολο να εγκαταλείψει την αφοσίωση στους πρώην συμπολεμιστές εξυπηρετώντας τραπεζικά συμφέροντα. Τα παιδιά του επίσης, ύστερα από τρία χρόνια απουσίας, τον αντιμετωπίζουν ως ξένο. Ο Φρεντ Πέρι (Ντέινα Άντριους) συναντά δυσκολίες στην ανεύρεση εργασίας και ο γάμος του με την Μαρί (Βιρτζίνια Μάγιο) κινδυνεύει να διαλυθεί, ενώ ο Χόμερ Πάρις (Χάρολντ Ράσελ) επιστρέφει στην πολιτική του ζωή με τα άνω άκρα ακρωτηριασμένα. Οι ζωές των τριών αυτών ανδρών διασταυρώνονται κι ο ένας προσπαθεί να δώσει κουράγιο στον άλλο για να ξεπεράσουν το παρελθόν και να ξεκινήσουν μια νέα ζωή.

Η ταινία έκανε τεράστια επιτυχία στο box-office και παραμένει μέχρι και σήμερα στη λίστα με τις 100 εμπορικότερες ταινίες του Αμερικανικού Κινηματογράφου όλων των εποχών (Ήταν η έβδομη εμπορικότερη ταινία όλων των εποχών το 1946, ακολουθώντας το Όσα Παίρνει ο Άνεμος (Gone With the Wind, 1939), το Οι καμπάνες της Αγίας Μαρίας (The Bells of St. Mary's, 1945) και τέσσερις ταινίες της Ντίσνεϊ). Η ταινία μίλησε στην καρδιά το θεατών καθώς κάθε της σκηνή χαρακτηριζόταν από ρεαλισμό και φυσικότητα που δεν είχε προηγούμενο σε Χολυγουντιανή ταινία. Η ταινία άφηνε ερωτήματα στο θεατή όπως: Η Αμερική στην οποία επέστρεψαν αυτοί οι άνδρες δείχνει πραγματικά ότι η θυσία τους ήταν απαραίτητη, ή έκλεψε από εκείνους τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους; Η ταινία έλαβε 8 υποψηφιότητες και κέρδισε 7 όσκαρ, μεταξύ των οποίων Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Όσκαρ Σκηνοθεσίας για τον Γουάιλερ (το δεύτερο μετά την Κυρία Μίνιβερ (Mrs. Miniver) του 1942). Ο Φρέντρικ Μαρτς βραβεύτηκε επίσης για δεύτερη φορά μετα το Δόκτωρ Τζέκιλ του 1931 και ο Χάρολντ Ράσελ έλαβε δυο βραβεία όσκαρ (Β' Ανδρικού Ρόλου κι ένα Τιμητικό), ο ηθοποιός ξέσπασε στα κλάματα κατά τη διάρκεια του ευχαριστήριου λόγου του κι εκμυστηρεύτηκε στους δημοσιογράφους ότι δεν επρόκειτο να ξανασυμμετάσχει σε ταινία. Τα Καλύτερα Χρόνια της Ζωής Μας αποτελεί το πρώτο παράδειγμα ταινίας που πραγματεύεται την επιστροφή των στρατιωτών στα σπίτια τους.


 Η ταινία αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία πολλών άλλων ταινιών με θέμα την επανένταξη στην κοινωνία των απομάχων του πολέμου, εκ των οποίων οι σημαντικότερες είναι Ο Ελαφοκυνηγός (Deer Hunter, 1978) του Τσιμίνο και Ο Γυρισμός (Coming Home) του Άσμπι, που πραγματεύονται τις συνέπειες ενός άλλου καταστρεπτικού πολέμου εκείνου του Βιετνάμ.
Το 1998 το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου κατέταξε την ταινία 37η στη λίστα με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

http://vidto.me/w2ynwhrrq0ft.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου