Παρασκευή, 1 Σεπτεμβρίου 2017

Ο Δραπέτης της Σιέρρα / High Sierra (1941) του Raoul Walsh

Ένας γερασμένος γκάγκστερ σχεδιάζει ληστεία σε τουριστικό θέρετρο της Καλιφόρνιας και θέλει τη συνδρομή του προσφάτως αποφυλακισθέντος Ρόι Έρλ. Ο σκληροτράχηλος Ρόι φτάνει σε μια κατασκήνωση κοντά στην οροσειρά της Σιέρρα Νεβάδα, για να οργανώσει τους άπειρους βοηθούς του. Ένας εξ αυτών έχει φέρει μαζί του τη Μαρί, χορεύτρια νυχτερινών κέντρων. Ο Ρόι δυσανασχετεί και δεν ανταποκρίνεται στον έρωτά της. Άλλωστε καθ' οδών είχε γνωρίσει μια έφηβη που τον γοήτευσε, παρά την ελαφρά αναπηρία της...

Ο Ραούλ Γουόλς αν και ποτέ δεν πήρε τον τίτλο του «Δημιουργού», όπως άλλοι Αμερικανοί σκηνοθέτες, αποτελεί εντούτοις τον μεγαλύτερο αφηγητή ιστοριών του κλασικού κινηματογράφου μαζί με τον Τζόν Φόρντ. Ο «Δραπέτης της Σιέρα» αποτελεί ένα υποβλητικό ελεγειακό φιλμ – νουάρ, που προήγαγε τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ σε σταρ πρώτου μεγέθους. Για πρώτη φορά ο κακοποιός εμφανίζεται ως μια συμπαθητική μορφή, αποτελώντας τον πρώτο υπαρξιστή κακοποιό του κινηματογράφου που χάνει τη μάχη εναντίοντου εαυτού του (ενώ μέχρι τότε ο γκάνγκστερ τα έβαζε με την κοινωνία).
Στο σενάριο συνεργάστηκε ο Τζόν Χιούστον που θα σκηνοθετήσει αργότερα το περίφημο «Γεράκι της Μάλτας».
 Η ταινία φημίζεται για την τελική καταδίωξη του γκάνγκστερ Ρόυ Ερλ, τον οποίο υποδύεται ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, στην οροσειρά της Σιέρρα Νεβάδα.
http://vidto.me/0hkizlbvdjpb.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου