Κυριακή, 3 Σεπτεμβρίου 2017

Η Νύχτα του Δαίμονα / Night of the Demon(1957) του Jacques Tourneur

Night of the Demon (1957) Tainies Online Greeks Subs Oi Liwmenoi
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Σκηνοθεσία: Jacques Tourneur
Σενάριο: Charles Bennett
Φωτογραφία: Edward Scaife
Μοντάζ: Michael Gordon
Ηθοποιοί: Dana Andrews, Peggy Cummins
1957
ΗΠΑ, Ασπρόμαυρο
Αγγλικά, 90’

ΥΠΟΘΕΣΗ:Η επίμονη έρευνα ενός Αμερικανού ψυχολόγου (Ντέινα Άντριους) πάνω σε μια βρετανική σατανιστική αίρεση, η οποία φαίνεται να εμπλέκεται σε μία σειρά θανάτων, αποτελεί για τον αταλάντευτα ορθολογιστή πρωταγωνιστή μια μάχη ακλόνητων πεποιθήσεων και προσωπικών αρχών, ενάντια στα σκοτάδια των πιο βαθέων δεισιδαιμονιών. Η «Νύχτα του Δαίμονα» παραμένει, ωστόσο, τόσο για τον ίδιο τον ήρωα όσο και για τον σημερινό θεατή, μια ζοφερή υποχώρηση του επιστημονικώς ορθού μπροστά στην ψυχοβόρα άβυσσο του υπερφυσικού.


ΚΡΙΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ: Βασισμένο στο ανατριχιαστικό μυθιστόρημα του Μόνταγκ Ρ. Τζέιμς, «Ο Δράκος του Τσέστερ» αποτελεί μία σπουδή στον ψυχολογικό τρόμο και την τελευταία γνήσια δημιουργία του σκηνοθέτη. Γυρισμένο στην Αγγλία, με πρωταγωνιστή τον Ντάνα Αντριους στο ρόλο ενός ερευνητή / ψυχολόγου που έρχεται αντιμέτωπος με μία δαιμονισμένη, υπερφυσική, οντότητα και παράλληλα αντικείμενο λατρείας για τους κατοίκους μιας μικρής κοινότητας. Η στυλιστική ατμόσφαιρα του έργου φορτίζεται από μυστηριώδεις φωτοσκιάσεις ως μέρος της αισθητικής του και από δραματουργική αξιοποίηση του ντεκόρ, δίνοντας καθ’ ολοκληρία την αίσθηση του στοιχειωμένου στο έργο. Σε σενάριο του Τσαρλς Μπένετ (επί 30ετιας συνεργάτη του Χίτσκοκ) και σκηνικά του Κεν Ανταμ (γνωστός από τις ταινίες «Τζέιμς Μποντ»). 
Ο αδιαφιλονίκητος μαέστρος του υπαινικτικού τρόμου στο σινεμά, υπεύθυνος για σταθμούς του είδους όπως το «Cat People» και το «Περπάτησα με ένα Ζόμπι», παραδίδει εδώ μια από τις κορυφαίες του ταινίες, αξιοποιώντας με τρόπο υποβλητικό το αόρατο στοιχείο της απειλής και αντλώντας μεγάλες εντάσεις και ανατριχίλες μέσα από την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, την αγωνιώδη αβεβαιότητα και το κλίμα πυκνού σκότους που περικυκλώνει τους χαρακτήρες.
 https://streamango.com/f/aropmrlpbcccbemr/Night_Of_The_Demon_1957_AVI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου