Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2017

Καλά Χριστούγεννα / Joyeux Noel(2005) του Christian Carion

Σχετική εικόνα
ΚΡΙΤΙΚΗ: ΝΙΝΟΣ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗΣ

**Joyeux Noel. Γαλλία / Γερμανία / Βρετανία / Βέλγιο / Ρουμανία. 2005. Σκηνοθεσία-σενάριο: Κριστιάν Καριόν. Ηθοποιοί: Νταϊάν Κρούγκερ, Γκιγιόμ Κανέ, Μπένο Φούρμαν, Γκάρι Λούις, Ντάνιελ Μπρουλ. 116' λεπτά.

**** Στα χαρακώματα, στη διάρκεια του Α' Παγκόσμιου Πολέμου, οι στρατιώτες από τρεις στρατούς (Γάλλων, Βρετανών και Γερμανών) γιορτάζουν μαζί τα Χριστούγεννα, κάνοντας εκεχειρία, σε μια ταινία βασισμένη σε αληθινό γεγονός και δοσμένη με ειλικρίνεια, συγκίνηση και ανθρωπιά.


Μια δυνατή, συγκινητική, και, όσο και να φαίνεται απίθανη, αληθινή, είναι η ιστορία της ταινίας αυτής που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Γάλλος Κριστιάν Καριόν. Το 1914, παραμονή Χριστουγέννων, στη διάρκεια του Α' Παγκόσμιου Πολέμου, κάπου στα χαρακώματα, στα γαλλο-ελβετικά σύνορα, οι τρεις αρχηγοί των στρατευμάτων (Γάλλων, Αγγλων και Γερμανών) αποφασίζουν να κάνουν ανακωχή για τη γιορτή των Χριστουγέννων. Σε λίγο οι στρατιώτες της μιας πλευράς τρέχουν να συναντήσουν τον «εχθρό» τους στην ουδέτερη ζώνη κι αρχίζουν ν' ανταλλάσσουν δώρα, να πίνουν σαμπάνια, να μοιράζονται τσιγάρα και σοκολάτες και να συναδελφώνονται προς μεγάλη αγωνία των αρχηγών τους που την επόμενη μέρα τούς θέλουν να επιστρέψουν στο δικό τους χαράκωμα και να συνεχίσουν να πολεμάνε. Μόνο που τη φορά αυτή οι στρατιώτες, που έχουν ανακαλύψει πως οι εχθροί δεν είναι καθόλου όπως τους παρουσιάζονται, αλλά απλοί άνθρωποι σαν κι αυτούς, αρνούνται να πολεμήσουν.

Καταλαβαίνει κανείς τη δύναμη ενός τέτοιου μηνύματος σε μια εποχή που η Ευρώπη, παρ' όλο που έχει ενωθεί, υπάρχουν ακόμη σημεία της όπου ο πόλεμος, συχνά αδελφοκτόνος, συνεχίζεται, με την ενθάρρυνση και τις ευλογίες (συχνά και την κρυφή συμμετοχή) ξένων δυνάμεων. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ο κινηματογράφος παρουσιάζει τη συναδέλφωση εχθρών στη διάρκεια πολέμου. Σκηνοθέτες όπως ο Παμπστ (Westfront) και ο Ρενουάρ («Η μεγάλη χίμαιρα») καταπιάστηκαν με παρόμοιο θέμα (οδηγώντας συχνά στην απαγόρευσή τους από τις αντίστοιχες λογοκρισίες). Ο Καριόν στηρίζεται σ' ένα αληθινό γεγονός για να αναπτύξει τη δική του, συγκινητική, ιστορία, σε μια ταινία στημένη με γνώση, ρυθμό και ατμόσφαιρα (και κάποιο πρέπει να πω διδακτικό μήνυμα, απαραίτητο ίσως στις μέρες μας), τονίζοντας από τη μια τη φρίκη και την ηλιθιότητα του πολέμου, αλλά και τον παραλογισμό του πατριωτισμού κι ενός δήθεν καθήκοντος κι από την άλλη, τη δύναμη της λογικής και της ανθρωπιάς, αναπλάθοντας την περίοδο με ξεχωριστή φροντίδα στη λεπτομέρεια, και αντλώντας εξαιρετικές ερμηνείες από ένα καστ έμπειρων ηθοποιών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/11/2005
http://vidto.me/xn0eciq883k1.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου