Σάββατο, 3 Φεβρουαρίου 2018

Όλα τα Λεφτά του Κόσμου/All the Money in the World (2017) του Ridley Scott

Αποτέλεσμα εικόνας για All the Money in the World
Ρώμη, 1973. Κουκουλοφόροι απαγάγουν ένα δεκαεξάχρονο αγόρι, τον Τζον Πολ, εγγονό του Τζον Πολ Γκέτι, του πιο πλούσιου ανθρώπου στον κόσμο.
Ο παππούς, πανίσχυρος, δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας πετρελαίου, απρόσωπος και τσιγκούνης, αρνείται δημοσίως να πληρώσει τα λύτρα στους απαγωγείς για να σώσει τον εγγονό του. Η αφοσιωμένη και δυναμική μητέρα του Τζον Πολ, η Γκέιλ, κάνει τα αδύνατα δυνατά για να σώσει τον γιο της.
Ο Ρίντλεϊ Σκοτ βασίζεται στην αληθινή ιστορία της απαγωγής του νεαρού Πολ Γκέτι, που είχε προκαλέσει σάλο τη δεκαετία του ‘70 , και χρησιμοποιώντας συμβατικά το στοιχείο της περιπέτειας επιδιώκει να αποκαλύψει την αιτία που προκαλεί τον πυρετό του χρήματος.


Υπάρχει η αίσθηση ότι στο φιλμ υπάρχουν τρεις δυνητικά μεγάλες ταινίες που διαχέονται και διαπλέκονται. Η ίδια η απαγωγή  θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μεγάλο θρίλερ. Η προσωπογραφία του Γκέτι αποτελεί την δεύτερη συνιστώσα. Ο Κρίστοφερ Πλάμερ ερμηνεύει αριστοτεχνικά ,με κυνισμό την αντίληψη του Γκέτι για τη ζωή και χωρίς να πέφτει στην παγίδα να δικαιολογήσει έναν σχεδόν σαιξπηρικό ήρωα, αποκαλύπτει και τη δική του πλευρά. Η Μισέλ Ουίλιαμς , στον ρόλο της Γκέιλ ,είναι αξιοπρεπής και ανθρώπινη  , ακτινοβολεί από τη στιγμή που την συναντάμε την σε μια πρωινή οικιακή σκηνή με τον μικρό  Πολ, τα αδέλφια του και τον σύζυγό της .Η ιστορία αυτής της οικογένειας είναι η τρίτη ευκαιρία του σκηνοθέτη του Scott για μια ωραία αυτόνομη ταινία. Ο Scott μπερδεύει τα κομμάτια αυτών των συνιστωσών , αποδίδοντας μια συγκοπτόμενη αφήγηση με διάσπαρτη εξέλιξη ανακόπτοντας κάθε ορμή που πάει να δημιουργηθεί . Ωστόσο οι έξοχες ερμηνείες των Πλάμερ  ,Ουίλιαμς και τα οδυνηρά γεγονότα της απαγωγής  δικαιολογούν από μόνα τους την παρακολούθηση αυτής της ταινίας. Αλλά όταν ο άνθρωπος που υπέγραψε φιλμ όπως  τα “Alien”, “Thelma & Louise” και “Blade Runner” διαθέτει εύφορη αρχική ύλη και ικανό cast, έχουμε το δικαίωμα να περιμένουμε κάτι περισσότερο από ένα συγκαταβατικό  "αξίζει τον κόπο". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου